Εκλογικά σενάρια και πιθανότητες: Το σύστημα πιθανότατα θα κερδίσει τις εκλογές! (αλλιώς δεν θα τις έκανε!)

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω ανάρτηση του κεντροδεξιάς απόχρωσης site «iefimerida», με τίτλο, «Με ποια ποσοστά δεν μπορούν να συγκυβερνήσουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ». Την αναδημοσίευση την κάνουμε για να δείξουμε πόσο σίγουρη έχουν την νίκη στις εκλογές οι συστημικές δυνάμεις, και πόσο μεγάλες ανατροπές χρειάζεται να υποστούν οι έως τώρα τακτικές της κοινοβουλευτικής (και εξωκοινοβουλευτικής) αριστεράς, αλλά και όλων των «αντι-μνημονιακών» δυνάμεων για να αποτραπεί μια τέτοια προοπτική. Είναι απίστευτο πάντως το πώς ο εκλογικός νόμος, μόνο με την εξασφάλιση πρώτης και δεύτερης θέσης σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση των 2 κομμάτων, ακόμα κι αν βρίσκονται και τα δύο ως άθροισμα, κάτω από το 40%!!! Τώρα μπορεί να καταλάβει κανείς τι παίζεται και τι θα παιχτεί μέχρι τις εκλογές… Διαβάστε το άρθρο:

 

ΜΕ ΠΟΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

http://www.iefimerida.gr/news/

Με όλες τις ενδείξεις και τις δημοσκοπήσεις να απομακρύνουν το ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις εκλογές, μοιραία το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στα πιθανά μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών.

Συνολικά, το iefimerida gr. παρουσιάζει 6 διαφορετικά σενάρια αποτελεσμάτων τα οποία οδηγούν όλα σε ένα και μόνον μετεκλογικό αποτέλεσμα διακυβέρνησης. Στη συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ για τη συγκυβέρνηση του τόπου. Ασχέτως προσώπων, τύπου κυβέρνησης και πρωθυπουργού που προφανώς θα καθοριστούν μετά το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, ο εκλογικός νόμος είναι σαφής, με βάση το σημερινό πολιτικό τοπίο:

Η Νέα Δημοκρατία (με το δεδομένο ότι θα είναι πρώτο κόμμα) και το ΠΑΣΟΚ (ως ενδεχομένως δεύτερο κόμμα) μπορούν να στηρίξουν κυβέρνηση σχηματίζουν κυβέρνηση πλειοψηφίας σε όλα τα ενδεχόμενα εκτός από την περίπτωση που τα κόμματα στην επόμενη Βουλή θα είναι 11 και τα δύο πρώτα κόμματα δεν συγκεντρώσουν αθροιστικά πάνω από 39%.

Τότε, (σενάριο 6) συγκεντρώνουν 149 έδρες και χρειάζεται η σύμπραξη και άλλων προκειμένου να υπάρχει η δεδηλωμένη στην εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα αναθέσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Σε όλα τα υπόλοιπα σενάρια, που έχουν μεγάλη γκάμα αποτελεσμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ επιτυγχάνουν από άνετη πλειοψηφία 197 εδρών (σενάριο 1) έως σχετικά μικρή πλειοψηφία 154 εδρών (σενάριο 5).

Τα 5 πρώτα σενάρια έχουν ως δεδομένο ότι στη Βουλή θα μπουν 7 κόμματα (σενάριο 1 και 2), 8 κόμματα (σενάριο 3), 9 κόμματα (σενάρια 4 και 5). Το σενάριο 6 έχει ως δεδομένο ότι η επόμενη Βουλή θα έχει 11 κόμματα, κάτι το οποίο είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί.

Σε κάθε περίπτωση τα σενάρια αυτά δεν επέχουν πρόβλεψης εκλογικού αποτελέσματος και τα ποσοστά που αναφέρονται δίπλα στα κόμματα είναι απολύτως ενδεικτικά και μπορεί ο καθένας να τοποθετήσει όποιο όνομα κόμματος δίπλα στο ποσοστό που επιθυμεί ή πιστεύει.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Αναδημοσιεύσεις, Πολιτική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s