Αντιμνημονιακή ή Αντικαπιταλιστική συσπείρωση; Ένα πραγματικό ή ένα τεχνητό δίλημμα; (Του Γιάννη Κ.)

Δεν θέλω να κάνω πολλές εισαγωγές και θα μπω κατευθείαν στην ουσία: Ναι, η άποψή μου είναι ότι το δίλημμα είναι τεχνητό κι όχι πραγματικό. Η αριστερά μπορεί να βρίσκεται σε σύγχυση και σε διχασμό πάνω σε αυτό το θέμα, όμως, πιστεύω πως η σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι η αριστερά ή σωστότερα οι ηγεσίες της και τα στελέχη της βρίσκονται εκτός κοινωνίας. Έχουν υποστεί μια «γραφειοκρατικοποίηση» αναπόφευκτη και φυσιολογική, μέσα σε 35 χρόνια κοινοβουλευτισμού και νομιμότητας, όπου η αναπαραγωγή του «κόμματος» και της «γραμμής» υποκατέστησε ως στόχος την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Συνοψίζω εδώ το επιχείρημά μου: Ο αντιμνημονιακός και αντικαπιταλιστικός χαρακτήρας της πάλης δεν ταυτίζονται. Είναι δυό διαφορετικά πράγματα σαφώς. Αντιμνημονιακός μπορεί να είναι και ένας άνθρωπος που δεν θέλει την ανατροπή του καπιταλισμού. Ωστόσο ο χαρακτήρας της κρίσης είναι δομικός. Αυτό σημαίνει πως η κρίση δεν είναι μια απλή κρίση πολιτικής διαχείρισης, αλλά σχετίζεται με τις δομές της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτό με την σειρά του σημαίνει πως κάποιος που εναντιώνεται απλά στα μνημόνια όσο κι αν έχει την επιθυμία για κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να αποφύγει να έρθει αντιμέτωπος και με ζητήματα κοινωνικής δομής. Παράδειγμα: ήταν η τάξη των κεφαλαιοκρατών που έφαγε τα λεφτά. Οι πολιτικοί ήταν απλώς οι μεσάζοντές τους, οι υπηρέτες τους. Αν θέλουν λοιπόν οι αντιμνημονιακοί να αποδώσουν ευθύνες, όπως επαγγέλλονται, θα πρέπει κάποια στιγμή να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με την αρχιτεκτονική του καπιταλισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, άρα και με αυτούς που την δημιούργησαν, την στηρίζουν και επωφελούνται από αυτήν.

Από την άλλη επειδή ακριβώς η αρχιτεκτονική του καπιταλισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι ο βασικός υπεύθυνος της κρίσης, τα μνημόνια δεν είναι απλά πολιτικές διαχείρισης, αλλά εργαλεία αναδιάταξης του κεφαλαίου, οπότε οποιαδήποτε αντικαπιταλιστική προοπτική, θα είναι αναγκαστικά και αντιμνημονιακή. Με αυτή την λογική, μια αντιμνημονιακή συσπείρωση μπορεί να χωράει πολλούς: αριστερούς, δεξιούς, πατριώτες, κομμουνιστές, αλλά είναι αδιανόητο από ταξική άποψη να μην χωράει όσους ενδιαφέρονται για την ανατροπή του καπιταλισμού! Είναι σαν να λέγαμε πως οι μπολσεβίκοι δεν θα ήταν κατά του πολέμου το 14-17 που γονάτισε τον Ρώσικο λαό, ή το ΚΚΕ δεν θα ήταν κατά των Γερμανών το 41-44!! Πώς μπορεί κάποιος που αντιμάχεται ένα σύστημα, να σιωπά, να μένει αδρανής ή ουδέτερος, όταν το σύστημα δείχνει το αποκρουστικό του πρόσωπο;

Μπορεί μια αντιμνημονιακή πάλη να μην μετατραπεί σε αντικαπιταλιστική. Αυτό θα εξαρτηθεί από την λαϊκή πρωτοβουλία, την εργατική-δημιουργική επινοητικότητα (κυρίως για την συγκρότηση εναλλακτικών μορφών οικονομίας) και την ταξική πειθώ και την ταξική πάλη. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΜΜΙΑ ΗΓΕΣΙΑ, αφού την ταξική πάλη την διεξάγουν οι τάξεις, οι άνθρωποι, οι «παραγωγοί» κι όχι τα κόμματα. Όμως στις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί καν να υπάρξει αντικαπιταλιστική προοπτική, αν δεν έχει νικηφόρα έκβαση η αντιμνημονιακή πάλη!!! Καμμιά πολιτική υπέρ του λαού και από τον λαό δεν μπορεί να αγνοεί τις ανάγκες του λαού! Το αντιμνημονιακό δεν είναι απαραίτητα ταξικό, αλλά το ταξικό είναι οπωσδήποτε αντιμνημονιακό. Με αυτή την έννοια μια ευρεία αντιμνημονιακή συσπείρωση, ακόμα και με δεξιούς, που θα διεκδικήσει την εξουσία, με την προϋπόθεση ότι ανοίγει τον δρόμο και στην λαϊκή αυτενέργεια, αυτοθέσμιση, συμμετοχή, συσπείρωση και πρωτοβουλία, είναι η συνεπής αντικαπιταλιστική τακτική της συγκυρίας.

Γιάννης Κ

http://wp.me/pQ0u2-Mp

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Παρεμβάσεις, Πολιτική, Ταξικές συγκρούσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s