Εκλογές: στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται…

Την ώρα που σύμπας ο «πολιτικός κόσμος» έδινε την μάχη των (δήθεν) αυτοδιοικητικών εκλογών, κάποιοι συνήθεις ύποπτοι εκμεταλλευόντουσαν την προσωρινή παύση της ταξικής πάλης προς όφελός τους…

Διαβάστε παρακάτω 3 κείμενα από αντίστοιχα σωματεία και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ DHL EXPRESS (HELLAS)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

3/11/2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η εταιρία εκμεταλλευόμενη το κλίμα που δημιουργείται εις βάρος των εργαζομένων από τις γενικότερες πολιτικές και οικονομικές επιλογές, ανακοίνωσε ότι θα  προχωρήσει στην απόλυση 60 εργαζομένων της DHL Express και της ΕΑΤ στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην DHL Express  και ο Σύλλογος Προσωπικού Εναερίων Μεταφορών το οποίο εκπροσωπεί τους Εργαζόμενους  στην ΕΑΤ, μετά την ενημέρωση που είχαν από την Διοίκηση της εταιρίας , διετύπωσαν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους στις απολύσεις, οι οποίες καλύπτονται πίσω από το πρόγραμμα εθελούσιων εξόδων που ανακοίνωσε η εταιρία.

Τα Σωματεία των Εργαζομένων και των δύο εταιριών , μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση, καλούν όλους τους εργαζόμενους – μέλη και μη – σε κοινή Γενική Συνέλευση το Σάββατο 13/11 στο Hotel Emmantina – Ποσειδώνος 33 Γλυφάδα –  στις 10:00 πμ, για να συζητήσουμε τις εξελίξεις και να αποφασίσουμε για τις μελλοντικές κινήσεις μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι πλέον φανερό ότι το άλλοθι της οικονομικής κρίσης είναι το μέσον για να προχωρήσουν οι εταιρείες στην χρόνια επιδίωξή τους για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την δημιουργία ενός περιβάλλοντος μεγαλύτερης εκμετάλλευσης και κερδοφορίας. Από μας εξαρτάται αν θα το πετύχουν. Αν θα τους αφήσουμε να υλοποιήσουν τα σχέδια τους. Αν θα δεχθούμε να μας μεταχειρίζονται σας αριθμούς και όχι σας αυτούς που παράγουμε τον πλούτο αυτού του κόσμου. Γι αυτό δεν πρέπει να λείψει κανείς από την Γενική Συνέλευση. Για να διατρανώσουμε την αντίθεση μας στις επιδιώξεις της εταιρείας, για να προστατεύσουμε την δουλειά μας, για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας στην DHL.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΔΙΟΡΘΩΤΩΝ

ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ – ΠΑΛΙΑ ΗΘΗ

Ακολουθώντας τα χνάρια του ΔΟΛ και απαντώντας με το δικό της τρόπο στο «κάλεσμα» της ναυαρχίδας των εκδοτικών συγκροτημάτων της χώρας, η Modern Times ανακοίνωσε πρόσφατα στους εξωτερικούς συνεργάτες της ότι «κόβονται» όλες οι εξωτερικές επιμέλειες των βιβλίων του εκδοτικού οίκου.

Η Modern Times έχει ένα κοινό και μία διαφορά από τα Ελληνικά Γράμματα: ανήκει και αυτή σε έναν κολοσσό των media, τον επιχειρηματικό όμιλο του Κ. Γιαννίκου (μεγαλομετόχου στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, ιδιοκτήτη ραδιοφωνικών σταθμών, εφημερίδας, περιοδικών, δισκογραφικών εταιρειών και θεάτρων), αλλά, σε αντίθεση με τα Ελληνικά Γράμματα, δεν είναι ούτε καταχρεωμένη ούτε ζημιογόνα, κάθε άλλο..  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το ΕΚΕΒΙ, η Modern Times ήταν η πρώτη εκδοτική επιχείρηση στη χώρα τόσο όσον αφορά τον κύκλο εργασιών της όσο και όσον αφορά τα καθαρά κέρδη της (για κάθε χρόνο από το 2005 ως το 2009).

Παρόλα αυτά, οι εξωτερικές επιμέλειες «κόπηκαν» επισήμως, γεγονός που έχει, αναπόφευκτα, δύο κρίσιμες συνέπειες: πρώτον, περισσότερη δουλειά για τους «εσωτερικούς» επιμελητές του εκδοτικού οίκου (προφανώς, χωρίς ανάλογη αύξηση των αποδοχών τους ή επιπλέον προσλήψεις ούτως ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες της εταιρείας) και δεύτερον, χαμένες θέσεις εργασίας, μιας και οι εξωτερικοί συνεργάτες της Modern Times, και ιδίως οι επιμελητές, διατηρούν μόνιμη (και ενίοτε αποκλειστική) συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο (κάτι που συμβαίνει γενικά στο χώρο του βιβλίου).

Όπως έχει τονίσει επανειλημμένως ο ΣΜΕΔ, οι «αφανείς» εξωτερικοί συνεργάτες στο χώρο των εκδόσεων δεν είναι ούτε «εργολάβοι» ούτε «χομπίστες»: είναι εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν με κόπο και μεράκι, συχνά υπό αντίξοες και απαιτητικές συνθήκες, όντας συνάμα αναγκασμένοι να πληρώνουν μόνοι τους για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και την ασφάλισή τους, ενώ όταν χάνουν τη δουλειά τους, δεν δικαιούνται ούτε αποζημίωση από τον εργοδότη ούτε επίδομα ανεργίας. Το κόψιμο των εξωτερικών συνεργατών ισοδυναμεί με μαζικές απολύσεις που μένουν κρυμμένες και γι’ αυτό «ανώδυνες». Ταυτόχρονα, με την υπερφόρτωση των εσωτερικών επιμελητών του εκδοτικού οίκου, δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις και φορτώνονται περισσότερα βάση στους μισθωτούς εργαζόμενους της εταιρείας, γεγονός που θα πλήξει αναπόφευκτα και την ποιότητα των εκδόσεων. Μήπως η μέρα που τα βιβλία θα βγαίνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ χωρίς καμία φροντίδα δεν είναι και τόσο μακριά;

Κι αν ορισμένοι αναρωτιούνται γιατί η πρώτη σε κέρδη εκδοτική επιχείρηση της χώρας προχωρά έτσι εύκολα σε περικοπές, ίσως βρουν μία απάντηση στην παρακάτω ανακοίνωση που συνέπεσε, όλως τυχαίως, με το κόψιμο των εξωτερικών επιμελειών:

Την άρση της δέσμευσης του 50% των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρίας ανακοίνωσε η «Ελεύθερη Τηλεόραση ΑΕ» – Alter Channel. Επίσης, η εταιρία εξόφλησε τις οφειλές περιόδου Αυγούστου, που υπείχε προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέλος, η εταιρία ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι εξοφλήθηκαν πλήρως οι οφειλές προς το προσωπικό της.

Κάπως έτσι φτιάχνεται η διαβόητη «κρίση στο χώρο του βιβλίου». Οι εκδοτικοί οίκοι φαίνεται ότι αποτελούν την πρώτη και πιο βολική «παράπλευρη απώλεια» στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει εναντίον των εργαζομένων οι κολοσσοί των ΜΜΕ, με τα λουκέτα, τις μαζικές απολύσεις και τη γενική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Ο ΔΟΛ πρώτα υπερχρεώνει τον εκδοτικό του οίκο κι έπειτα τον κλείνει. Ένα άλλο μεγάλο συγκρότημα των ΜΜΕ αρχίζει τις περικοπές απ’ την ισχυρότερη εκδοτική επιχείρηση της χώρας, την ώρα που ξανανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί στο θυγατρικό τηλεοπτικό κανάλι ώστε το τελευταίο να συνεχίσει, προφανώς, να προσφέρει αγαθή υπηρεσία στους πολίτες της χώρας, ενημερώνοντάς τους για τα δεινά της κρίσης και του Μνημονίου. Κι όλα αυτά, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε με μεγάλη έκπληξη ένα μπαράζ απολύσεων στην αλυσίδα βιβλιοπωλείων του εκδοτικού οργανισμού Π. Κυριακίδη. Μέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες έχουν απολυθεί τουλάχιστον τρεις συνάδελφοι από τα καταστήματα του οργανισμού στην Αθήνα, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ακολούθησαν άλλες τρεις απολύσεις στο υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης. Πατώντας πάνω στις «διευκολύνσεις» για τις απολύσεις και τη μείωση προσωπικου, των νέων αντεργατικών μέτρων του μνημονίου, ο εκδ. οργανισμός Π.ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ορίζει περικοπές πάνω στις ζωές των εργαζομένων. Κάποοι, ίσως, βιαστούν να μιλήσουν για μιά ακόμη προβληματική επιχείρησει, που δεν αντέχει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και εξαναγκάζεται σε μείωση του προσωπικού. Είναι όμως πράγματι ετσι;

Στους επιχειρηματικούς κύκλους είναι γνωστή εδω και χρόνια η συνεργασία του μεγαλοεπιχειρηματία Λαυρεντιάδη με τον ιδιοκτήτη του οργανισμού Π. Κυριακίδη. Η κοινή τους διαδρομή και ο όμιλος ΝΕΠ που έχουν συστήσει έχουν γράψει «ιστορία» στα δεδομένα της αγοράς της χώρας μας. Πιό συγκεκριμένα:

•  Ως τον Ιανουάριο του 2010 επίσημα το δίδυμο των Λ. Λαυρεντιάδης και Π. Κυριακίδη διαθέτει τα συμμετοχή στον Πήγασο (12,22%) τις εφημερίδες «Athens News» «Espresso», «Espresso Κύπρου», «Σφήνα», «City Press», «Ισοτιμία» και περιοδικά όπως το «Free», το «Jolie», το «Olive». Ακόμη τ τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Flash (100%) , Σκάι 100,3 (10%), RED (10%) το http://www.flash.gr , τους τηλεοπτικούς Sport TV (Κυριακίδης 100%), ΔΕΚΑ (MYENPI 100%) , Σκάι TV ( Κυριακίδης 10%) Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί προς το παρόν αναφέρουν πως το δίδυμο απέκτησε ένα επιπλέον 8,93% στον Πήγασο.

Στο χώρο του αθλητισμού το δίδυμο έριξε κόκκινη ψήφο (sic) αγοράζοντας από το Σ. Κόκκαλη εκτός και το Sport TV και το Flash, το 10% της ΠΑΕ Ολυμπιακός το 10% της Θρύλος ΑΕ μέσω της Red land 10% και το 50% της Καραϊσκάκη ΑΕ . Στον τραπεζικό τομέα απέκτησε το 31,31% της Proton Bank, ενώ εξαγόρασε και τον εκδοτικό οίκο Ακρίτα.

• Καρδιά του επιχειρηματικού ομίλου αποτελεί η φαρμακοεταιρεία Alapis, δεύτερη μεγαλύτερη στην αγορά της χώρας. Η Alapis με το μπάσιμο του διδύμου Λ.Λαυρεντιάδη – Π. Κυριακίδη στον χώρο των ΜΜΕ (που πήρε οπως φαίνεται μορφή χιονοστοιβάδας) εξασφάλισε απρόσκοπτα μεγάλη προβολή στα μέσα του ομίλου, την ίδια στιγμή που γινόταν δεκτή στο  Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

• Μόλις πριν ένα χρόνο ο ιδιοκτήτης του οργανισμού είχε μιλήσει για «μηδενικές απολύσεις» στον οργανισμό, «άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας» και μάλιστα στο όνομα της «αγάπης προς τη πατρίδα». Όλα αυτά βέβαια την ίδια στιγμή που διαφήμιζε τις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου.

Τα σωματεία των εργαζομένων στο χώρο του βιβλίου, δεν έχουν καμιά διάθεση ή τη δυνατότητα να παίξουν το ρόλο ενός ελεγκτικού μηχανισμού της κίνησης των κεφαλαίων, των συγχωνεύσεων και των εξαγορών που πραγματοποιούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Όμως είναι δεδηλωμένη μας πρόθεση να υπερασπίσουμε τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα μας παντού. Και γι’ αυτό ρωτάμε:

• Πώς στοιχειοθετούνται οι απολύσεις με βάση την οικονομική εικόνα του ομίλου;

• Μήπως κάποιοι κύριοι παίζοντας με εκατομμύρια νομίζουν πως μπορούν να παίζουν και με τις ζωές των συναδέλφων;

• Τι σημαίνει η διατάραξη της λειτουργίας των καταστημάτων παρά μονάχα τη σταδιακή διακοπή λειτουργίας των βιβλιοπωλείων;

• Ζήλεψαν μήπως οι κύριοι του οργανισμού Κυριακίδη την τύχη των Ελληνικών Γραμμάτων;

ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Ανακοινώσεις

One response to “Εκλογές: στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s