Βία στη βία της εξουσίας; (της Κ.Κ.)

Η βία είναι ένας τρόπος. Ο τρόπος ορίζει το υποκείμενο, και το βίαιο υποκείμενο ως εξουσία. Επομένως η υιοθέτηση αυτού του τρόπου σε καθιστά ίδιο και ο στόχος έχει επιτευχθεί. Ο βαθύτερος στόχος κάθε υποκειμένου στη θέση και δράση του σε ένα σύνολο, είναι να διασπείρει το ήθος του (τρόπος). Ο δίδυμος της βίας είναι ο φόβος, που, το ίδιο με αυτήν, νεκρώνει ότι ζωντανό. H ζωή, υπό το καθεστώς του φόβου, είναι μόνο εικονική, ένα βήμα πριν το θάνατο. Όποιος αρέσκεται να εξουσιάζει, να βρίσκεται μεταξύ φοβισμένων πλασμάτων, είναι ο ίδιος βαθιά τραυματισμένος, βαθιά νεκρός, νοιώθει έτσι καλά μόνο με τους ομοίους του. Η βία είναι απόλυτη και οριστική συνθήκη, ξένη προς τη διαλεκτική της ζωής. Πώς λοιπόν μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Όταν είναι μαζική δεν μπορεί. Είναι η απόλυτη δύναμη που οδηγεί στον αφανισμό κάθε τι ζωντανού. Ήδη ο λεγόμενος «πολιτισμός» έχει τελειωτικά καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της φύσης και των ανθρώπων, έχει οριστικά μετατρέψει τον πλανήτη σε κόλαση. Αν ακόμη δεν χτύπησε το καμπανάκι για όσους έχουμε απομείνει ζωντανοί και με κάποια βούληση, ίσως δεν θα χτυπήσει ποτέ. Φαίνεται όμως πως αυτοί που βρισκόμαστε στην προνομιούχο πλευρά του κόσμου, δεν έχουμε αρκετούς λόγους να εξεγερθούμε, ενώ όσοι συνθλίβονται, δεν έχουν την παραμικρή δύναμη για αντίσταση. Ίσως, αν δεν έχουμε πλήρως αποκτηνωθεί, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πως η καλοπέραση μας, θεμελιώνεται σ΄ένα σαθρό υπόστρωμα από σάρκες και κόκκαλα νεκρών, ατιμασμένων πλασμάτων. Όπως γράφει ο Μπένγιαμιν ήδη στις αρχές του 20ου αιώνα «Αν η εξαφάνιση της αστικής τάξης δεν πραγματοποιηθεί πριν από μια σχεδόν υπολογισμένη στιγμή της τεχνικής και επαναστατικής εξέλιξης (καθορισμένη από τον πληθωρισμό και τον χημικό πόλεμο) όλα είναι χαμένα. Το φυτίλι που καίγεται πρέπει να κοπεί προτού η σπίθα αγγίξει τον δυναμίτη»1.

Το κομμάτι εκείνο της ανθρωπότητας που ακόμα είναι ζωντανό και διαθέτει τα αντανακλαστικά και την δυνατότητα να αντιδράσει, ακριβώς επειδή μέχρι τώρα έχει ζήσει στην ευημερία που παράγεται από την εξαθλίωση των αδύναμων, δεν έχει ακόμα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει όλα τα ειρηνικά μέσα που διαθέτει για να αναστρέψει την καταστροφική πορεία του κόσμου. Οι υποτιθέμενες δημοκρατίες δεν λειτουργούν ως τέτοιες, κανείς όμως δεν φαίνεται να το έχει αντιληφθεί ή δεν φαίνεται να τον ενοχλεί ιδιαίτερα, στο βαθμό που έχει να τρώει και να πίνει. Πρόκειται για μαζικό υπνωτισμό με όργανα το λόγο και την εικόνα, ή για συνενοχή; Είναι δύσκολο να έχει κανείς εποπτεία του τι συμβαίνει σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αν τα ΜΜΕ του μεταδίδουν παραπλανητικές εικόνες, και τα συστήματα διαπαιδαγώγησης και διαμόρφωσης τον εθίζουν στην υποταγή, τη βία, τη χειραγώγηση. Επειδή όμως πραγματικά σήμερα μας επηρεάζει και μας αφορά ότι συμβαίνει στην άλλη άκρη της γης, αλλά και εδώ, δίπλα μας, αν δεν αναζητήσουμε την αλήθεια που σίγουρα κάπου θα ακουστεί, κι αν δεν βρεθούν τρόποι συνειδητοποίησης, αναδιαπραγμάτευσης της γνώσης, συνάντησης, και συντονισμού, πράγμα ακόμα πιο δύσκολο εξαιτίας της κλίμακας και της κονιορτοποίησης των κοινωνιών σε μεμονωμένα άτομα, ασύνδετα μεταξύ τους, δεν είναι δυνατό να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να αναζητηθούν και να οικοδομηθούν ουσιαστικά και όχι επιφανειακά ενοποιητικά στοιχεία, δομικοί και όχι συγκυριακοί πόλοι συσπείρωσης, όσο, και εφόσον έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να αντισταθούμε χωρίς να καταφύγουμε στον τρόπο της κτηνωδίας. Είναι συντριπτικό να αντιλαμβάνεσαι πόση βία διακινείται γύρω μας. Η τάση σου είναι να αναζητήσεις την ομορφιά της ειρηνικής ζωής. Όμως, αν δεν μιλήσουμε τώρα, θα είναι αναπόφευκτη η βίαιη σύγκρουση, αφού τόσο αφήσαμε αχαλίνωτη την εξουσία του θανάτου.

1. Το παραθέτει ο Γ. Καραμπελιάς στο «Η Θεμελιώδης Παρέκκλιση», Εναλλακτικές εκδόσεις, σ.85

Κ.Κ.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Σκέψεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s