ΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ (του Ν.Μ.)

Μάλλον τελικά πάμε σιγά-σιγά και πλαγίως προς πληθωρισμό και εθνικό νόμισμα αφ’ενός και προς στρατιωτικό νόμο – κατάσταση ανάγκης αφ’ετέρου.

Αυτό το συμπεραίνω από το γεγονός ότι:

1. Εκδόθηκαν ήδη μινι-ομόλογα ή γραμμάτεια διαρκείας ενός και δύο ετών, άτοκα, τα οποία προσπαθούν να πασάρουν στους προμηθευτές των νοσοκομείων. Μεχρι στιγμής αυτοί αρνούνται να τα πάρουν και ζητούν να είναι έντοκα -άρα και πλέον ελκυστικά- στις τράπεζες που θα τα εξαργυρώσουν. Το γαϊτανάκι τραβάει με την απειλή (που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός ωρών) της επίταξης των υγειονομικών υλικών που βρισκονται στις αποθήκες των προμηθευτών στην Ελλάδα (αυτό μπορεί να γίνει γιατί το υλικό είναι στρατηγηκής σημασίας)

2. Επίσης με σημερινή απόφαση, όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία και δυνάμεις του Υγειονομικού θα περιθάλπτουν και πολίτες. «ανάλογα με τις περιστασεις και εφ’όσον καλυπτονται ήδη οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων». Ηδη δήλωσαν οτι τα στρατιωτικά σθενοφόρα θα κάνουν «δευτερευουσες» διακομιδες πολιτών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αμφότερες οι αποφάσεις (επίταξη υλικού πολιτών και εμπλοκή Υγειονομικού των ΕΔ σε πολίτες) απαιτούν ειδικές αποφάσεις που προβλέπουν οι νόμοι «περί κατάστασης ανάγκης».

Για το είναι σχεδόν βέβαιο ότι το μέτρο της εξόφλησης των υποχρεώσεων του δημοσίου με άτοκα – ανώνυμα χρεώγραφα αντί ευρώ θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς. (Επιστροφή ΦΠΑ, λοιπών φόρων, αποζημειώσεων, υποχρεώσεων, μέρους του μισθού των υπαλλήλων Δημοσίου και ΟΤΑ κλπ) Εύλογο είναι οτι οι κάτοχοι αυτού του ιδιότυπου νομίσματος θα μπορούν να πληρώνουν με αυτό και στην ονομαστική του αξία και τα δικά τους χρέη προς το Δημόσιο, ΟΤΑ, Οργανισμούς. Ετσι η χρήση του θα γενικευτεί για τις συναλλαγές εντός της χώρας.

Οποιος όμως θέλει να αγοράσει με αυτό προϊόντα τα οποία εμπεριέχουν στην αξία τους και υλικά εισαγόμενα (ενέργεια, τρόφιμα, συσκευές, φάρμακα, κλπ) θα πρέπει να το κάνει σε ευρώ. Και τα ευρώ θα τα βρίσκει προεξοφλώντας τα ομόλογα σε όποιον ειναι διαθέσιμος να τα αγοράσει. Και φυσικά αυτή η αγοραπωλησία – προεξόφληση θα γίνεται σε μειωμένες τιμές σε σχέση με την ονομαστική τους. Υποθέτω ότι αυτή θα είναι ανάλογη με την αξία που έχουν τα ελληνικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές, δηλαδή περίπου 60% της ονομαστικής τους. Χωρίς να αποκλείεται να είναι και ακόμα χαμηλότερες καθώς θα αφεθεί η τοπική αγορά να «αυτορυθμιστεί» .

Παράδειγμα: Ένας δημόσιος υπάλληλος πάιρνει το μισθό του. Ας πούμε 1000 €. Απ’αυτά τα 400 € είναι σε χρήμα και τα υπόλοιπα 600 € σε χρεώγραφα. Με τα χρεώγραφα αυτά πληρώνει τα δικά του χρέη προς το δημόσιο και τους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ. Μετά χρειάζεται να πληρώσει έναν υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο για αποκατάσταση οικιακής βλάβης. Ο τεχνίτης ζητάει βεβαια διαφορετικές αμοιβές ανάλογα με το νομισμα που θα πληρωθεί. Ο Δ.Υ στη συνέχεια με τα ευρώ αγοράζει βενζίνη, πληρώνει τη δόση του εισαγόμενου ΙΧ του, την πιστωτική του κάρτα και πιθανά τη δόση του δανείου για το σπίτι του (εξαρτάται από τη ρήτρα του δανείου και αν τον συμφέρει ο διακανονισμός που θα κάνει με την τράπεζα). Στη συνέχεια ο τεχνίτης, ο μπακάλης ο οποιοσδήποτε έχει στα χέρια του αυτά τα χρεώγραφα, εξοφλά με αυτά ότι μπορεί να εξοφληθεί (τα «σπρώχνει» κατά την τρέχουσα έκφραση) και αναγκαστικά εξαργυρώνει τα υπόλοιπα (σε αγοραίες μειωμένες τιμές) για να αγοράσει πρώτες ύλες για τη δουλειά του ή ό,τι άλλο δεν μπορεί να πληρωθεί αλλιώς. Ετσι η χρήση του νέου – εθνικού – πληθωριστικού νομίσματος θα γενικευτεί.

Επιπλέον το γενικό κλίμα για την κυβέρνηση θα βελτιωθεί (ή τουλάχιστον η εκδήλωση της δυσαρέσκειας θα παραταθεί χρονικά) καθώς πολλοί πολίτες – κάτοχοι τέτοιων «χαρτιών» θα είναι πλέον και αυτοί μίνι-δανειστές του ελληνικού κράτους που ελπίζοντας και προσδοκώντας να πληρωθούν κάποτε με πραγματικά χρήματα και στην ονομαστική τους αξία θα έχουν ένα επιπλέχουν συμφέρον να υπομένουν τα μέτρα «εξυγείανσης» που θα τους επιβάλλονται.

Μιλώντας πριν 20 μέρες τόσο στο ηλεκτρονικό φόρουμ όσο και στην πανελλαδική σύσκεψη των Αντισωμάτων, είχα διατυπώσει την υποψία ότι κάτι τέτοιο θα κάνουν προκειμένου να διολισθήσουν προς εθνικό νόμισμα. Τώρα φοβάμαι ότι αρχίζω να επιβεβαιώνομαι και μάλιστα προς το χειρότερο, καθώς το μέτρο αυτό «ου γαρ έρχεται μόνον».

Θυμίζω ότι τέτοιες λύσεις ανάγκης δεν είναι πρωτοφανείς. Ομόλογα (έντοκα) και μάλιστα λαχειοφόρα είχε εκδόσει και η χούντα με τα οποία πλήρωνε για κάποιο διάστημα μέρος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Παλιότερα θαρρώ κάτι ανάλογο είχε γίνει και από άλλες δικτατορίες στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο γινόταν και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου και του νατοϊκού εμπάργκο.

Μέχρι εδώ το πράγμα φαίνεται να κυλάει σχετικά με τις γενικές άσχημες συνθήκες ομαλά. Θα είναι όμως έτσι;

Γιατί αν δεν είναι ακριβώς έτσι και η κυβέρνηση κάνει το λάθος να πληρώνει με χρεώγραφα αλλά παράλληλα να αρνείται να εξοφλούνται οι υποχρεώσεις των πολιτών με τέτοια, φαντάζεστε το τι θα γίνει. Αυτά θα απαξιωθούν πολύ γρήγορα και θα μεταβληθούν σε παλιόχαρτα ανίκανα να χρησιμοποιηθούν και στις «εθνικού χαρακτήρα» συναλλαγές αφού κανείς δεν θα δέχεται να τα αγοράσει.

Οπότε πάμε στη 2η παράγραφο της αρχής αυτού του μηνύματος. Εκεί που ανέφερα την επίταξη υλικού και την εμπλοκή του Στρατ. Υγειονομικού με τη δημόσια υγεία πολιτών.

Αυτό το μέτρο κακώς νομίζεται ότι έχει να κάνει με την έλλειψη ιατρικών εφοδίων που δεν έχει να αγοράσει το κράτος. Αν ήταν έτσι, δηλαδή αν υπήρχε στρατιωτικό φαρμακευτικό απόθεμα, θα αρκούσε μια απλή διαταγή μεταφοράς των υλικών από τα στρατιωτικά φαρμακεία στα αντίστοιχα πολιτικά-κρατικά. Ούτε φαίνεται εκ πρώτης όψεως να συνδυάζεται με τις πολιτικές διακομιδές και περίθαλψη πολιτών σε στρατιωτικές υγειονομικές μονάδες.

Αν όλα τα μέτρα που παίρνονται δεν συγκρατήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και έχουμε τίποτα απεργείες διαρκείας και εξεγέρσεις. Η ακόμα επισχέσεις εργασίας υγειονομικών τότε είναι σιγουρο ότι η χρηση των «εφεδρειών» θα γενικευτεί. Ακόμα και με τη χρήση του Στρατού. Ούτε αυτό είναι πρωτοφανές. Η χώρα μας έχει μακρά παράδωση στη χρήση στρατιωτικών οχημάτων, πλοίων, αεροπλάνων για δημόσιες μεταφορές, επιστρατεύσεις εργαζομένων, αποκομιδής απορριμμάτων από στρατιώτες κλπ.

Και για να μην αναφέρουμε και τα …υπόλοιπα. Τα οποία βέβαια είναι λύσεις απελπισίας και ουδέποτε πέτυχαν να συγκρατήσουν την οργή επι μακρόν. Ετσι μου επιτρέπεται να υποθέσω ότι η τελευταία εμπλοκή των ΕΔ θα είναι η χρήση στρατιωτικών αεροδρομίων και ελικοπτέρων από ευσπευσμένα αποχωρούντες.

15/6/10

NM

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under Σκέψεις

3 responses to “ΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ (του Ν.Μ.)

 1. Δημήτρης Α

  Η γενικευμένη χρήση ομολόγων δεν θα ‘ναι ομολογία χρεοκοπίας της χώρας; ΜΕΤΑ τη χρεοκοπία, η Αργεντινή πλήρωνε μισθούς εν μέρει με χρήμα, εν μέρει με ειδικό χαρτονόμισμα όχι πληρωτέο επί τη εμφανίσει, αλλά αργότερα.
  Ήδη η εξόφληση προμηθευτών δημιουργεί ανάλογη εικόνα (και τους κάνει να μη θέλουν να τα πάρουν), αν γενικευτεί δεν θα προκαλέσει πανικό; Δεν θα ‘ρθει σε αντίθεση με τη προπαγάνδα τους; Δε νομίζω ότι θα το γενικεύσουν (στο βαθμό που μπορούν…)

  • Μάλλον προς εκεί το πάμε, φιλαράκο.

   Τι εποχή και αυτή! Ζούμε διαρκώς με την απειλή της συντέλειας του κόσμου και της απόλυτης κυριαρχίας του Εωσφόρου! Βέβαια ακόμα δεν είπαμε την τελευταία μας λέξη…

   Πληθαίνουν καθημερινά οι φήμες στο Ίντερνετ ότι όλο το σύμπαν βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο των «τσιταούρι».

   Άλλες φήμες μιλούν για το τέλος της κοσμογονίας με διάφορα εγχειρήματα του τύπου «τα «ερπετά» απειλούν το σύμπαν με αφανισμό, έρχεται ο σατανάς για να μετατρέψει το σύμπαν σε παρανάλωμα του πυρός» και άλλες ανοησίες.

   Αυτά τα νοσηρά σενάρια επιστημονικής τρέλας δεν τα χωράει ο ανθρώπινος νους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s