Μία πρώτη μαρτυρία από τη σημερινή συγκέντρωση-πορεία στην Αθήνα.

Η σημερινή πορεία είχε συμμετοχή τουλάχιστον διπλάσια από την προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση. Ήταν η μεγαλύτερη σε συμμετοχή από την εποχή των μέτρων για το «ασφαλιστικό». Συμμετείχαν εκτός των αριστερών και αντι-εξουσιαστικών δυνάμεων, πολλά πρωτοβάθμια σωματεία, με πιο δυναμικά αυτά του «νέου» συνδικαλισμού (σερβιτόροι, υπάλληλοι τηλ. κέντρων κτλ.). Επίσης συμμετείχαν και φοιτητικοί σύλλογοι με πιο δυναμικό αυτόν του ΕΜΠ και ακόμη και μαθητές.

Παράλληλα με τον πλουραλισμό το γενικό αίσθημα ήταν συγκρουσιακό. Οι δυνάμεις καταστολής πριν καλά καλά ξεκινήσει η πορεία άρχισαν ένα μπαράζ ρίψεων χημικών το οποίο συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της δίωρης κινητοποίησης με μικρές παύσεις. Το αίσθημα ότι πάλι καλούνται οι πραγματικοί παραγωγοί της οικονομίας να πληρώσουν τον αισχρό πλουτισμό κάποιων άλλων ήταν διάχυτο. Οι διαθέσεις του κόσμου φάνηκαν και από τη στάση απέναντι σε όσους προσπαθούσαν, σε μεγάλο βαθμό μάταια είναι η αλήθεια, να φθείρουν τα υποκαταστήματα των δυναστών του κόσμου και των εντολέων των κυβερνόντων: τις τράπεζες. Ο κόσμος επικροτούσε τις προσπάθειες όπως και το Δεκέμβρη.

Από την άλλη πλευρά η καταστολή ήταν απόλυτη και τελείως ανάρμοστη για το μέγεθος και το ύφος της πορείας. Ακόμη και η χρήση των χημικών, του πιο μαζικού των όπλων που διαθέτουν οι δυνάμεις της εξουσίας, δείχνει ότι πρόθεση είναι να περάσουν τα μέτρα με όποιο κόστος και ότι δεν κάνουν διακρίσεις. Αυτοί τη στιγμή όποιος εργαζόμενος ή μη διεκδικεί τα δικαιώματά του είναι το ίδιο ένοχος και αντίπαλος στα μάτια των δυνάμεων καταστολής.

Ασφαλώς έχουν υπάρξει και άλλα σημαντικά γεγονότα σήμερα που δεν περιέχονται στο παραπάνω κειμενάκι. Ένας συμμετέχοντας σε μια πορεία δεν μπορεί ποτέ να έχει μια πλήρη εικόνα χωρικά και χρονικά. Η συζήτηση είναι ανοιχτή και σας καλούμε να τη συνεχίσουμε, όπως και τον αγώνα….

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under πορείες-κινητοποιήσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s