ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙ-ΒΙΑ

2η καταχώρηση  (5-7-2011)

 

Η Συγκρότηση τακτικών Ομάδων Λαϊκής Αυτοάμυνας, η μόνη λύση απέναντι στην Κρατική Βία

Μετά την απόλυτη πολιτική κάλυψη του ΠΑΣΟΚ, του πρωθυπουργού και του Υπουργού της Ντροπής, Παπουτσή, στό όργιο εγκληματικής βίας, αυθαιρεσίας και εκδικητικής μανίας της Ελληνικής Αστυνομίας στις 28 και 29 Ιούνη, και μετά την προκλητική αδιαφορία των δικαστικών αρχών μπροστά στο πρωτοφανές έγκλημα της μετατροπής μιας πλατείας με 20.000 κόσμο σε θάλαμο αερίων με ΛΗΓΜΕΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΑ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΦΑΝΕΡΟ ΠΩΣ Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, κι αφού κανείς θεσμός πιά δεν λειτουργεί παρα μόνο σε όφελος του Κεφαλαίου, της Κυβέρνησης, της ΕΕ, της Τρόϊκας και των Τραπεζών, Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ.

Καταθέτουμε λοιπόν την εξής πρόταση σε όλες τις λαϊκές συνελεύσεις, των πλατειών και των πόλεων σε όλη την χώρα και φυσικά και στο Σύνταγμα, καθώς και στα ταξικά σωματεία και συλλόγους εργαζομένων και φοιτητών:

Να συγκροτήσει άμεσα η κάθε Συνέλευση και το κάθε Σωματείο τις ΟΜΑΔΕΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ του/της, με εξοπλισμό ίδιο με αυτόν των ΜΑΤ με σκοπό την ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ των επιθέσεων των ΜΑΤ κατά των απλών πολιτών, μέσα απο ΜΑΧΕΣ ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ κι όχι με ρίψεις αντικειμένων απο μακρυά. Η ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΛΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ να αποτελείται απο 15-20 άτομα, σε εθελοντική βάση. Όποιος πιστεύει οτι μπορεί να επικρατήσει σε πάλη ένας με έναν με έναν ΜΑΤΑΤΖΗ χωρίς να υστερεί ο ίδιος σε εξοπλισμό, να μπεί στις ομάδες.

Κάθε Σωματείο ή Συνέλευση μπορεί να έχει μιά ή πολλές ΟΜΑΔΕΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ (Ο.Λ.Α) ανάλογα με το μέγεθός τους. Οι ομάδες να λειτουργούν αμεσοδημοκρατικά χωρίς αρχηγούς, αλλά μόνο με έναν σύνδεσμο που θα είναι υπεύθυνος για την επαφή και τον συντονισμό με τις άλλες ομάδες. Η κάθε ομάδα έτσι θα συντονίζεται με όλες τις υπόλοιπες χωρίς την ανάγκη ενιαίου κέντρου. Οι ομάδες υπάγονται, συμμετέχουν και λογοδοτούν στην συνέλευση ή το σωματείο τους, αλλά συνεδριάζουν και αυτόνομα όπως όλες οι άλλες ομάδες εργασίας

Το κάθε μέλος της κάθε ομάδας, φροντίζει το ίδιο για τον εξοπλισμό του, δηλαδή: 1. αντιασφυξιογόνα μάσκα, 2. αυτοσχέδια ασπίδα απο πλάτη καρέκλας ή τάβλα τραπεζιού, 3. Παλούκι ή λοστάρι αντίστοιχο με το γκλόμπ του μπάτσου. Η ομάδα συνολικά φροντίζει για τον εφοδιασμό με πυροσβεστήρα, μπογιά, σπρέυ, γράσσο ή λάδι για την ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ κλπ. Ο κάθε αγωνιστής φροντίζει για τον εξοπλισμό του, και δεν μαζεύεται ο εξοπλισμός της ομάδας σε ένα μέρος, για ευνόητους λόγους.

ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ είναι η εμπλοκή σώμα με σώμα και το κυνηγητό των μπάτσων μακρυά απο την ακτίνα των απλών ανθρώπων, έτσι ώστε να μην μπορούν να ρίξουν χημικά στο πλήθος, ούτε να χτυπάνε γέρους, γυναίκες, παιδιά και άοπλους διαδηλωτές. Οι ομάδες δεν εμπλέκονται σε πετροπόλεμο απο μακρυά, ούτε σε καταστροφές κτιρίων, τραπεζών, ούτε σε επιθετικές ενέργειες κλπ. κι έχουν αποκλειστικό καθήκον την προστασία του πλήθους απο επιθέσεις και χημικό πόλεμο, αλλά με αποφασιστικότητα, συντονισμό, και φρόνημα που θα τρέπει τους μπάτσους σε φυγή. Δεν ασχολούνται επίσης με τίποτα άλλο, ούτε με “περιφρούρηση” απέναντι σε κόσμο ή πιτσιρικάδες που μπορεί να πετάξουν μια πέτρα ή ένα μπουκάλι, αλλά μόνο με την αστυνομία, ενώ σε όλα τα άλλα ζητήματα πειθαρχούν στις αποφάσεις των συνελεύσεων και των Σωματείων που συμμετέχουν.

Όταν η βία είναι παράνομη η αντι-βία είναι νόμιμη και επιβεβλημένη

Αντισώματα 3 Ιουλίου 2011

 

 

1η καταχώρηση (3-7-2011)

 

Η Σελίδα αυτή ανοίγει μετά από προτροπή του φίλου Σώτου Τ. σε σχολιασμό μιας ανάρτησης του Γιάννη Κ. Παραθέτουμε απο κάτω και τα δύο. Η συμβολή στον διάλογο μπορεί να γίνει με δυό τρόπους. Είτε με απευθείας σχολιασμό απο κάτω στον χώρο των σχολίων, είτε με αποστολή κειμένου στο μαίηλ μας antisomata@gmail.com που θα μπαίνει είτε εδώ (τα πιο πρόσφατα κείμενα απο πάνω προς τα κάτω) είτε στην κεντρική σελίδα, είτε και στα δύο, σύμφωνα με την επιθυμία του Συντάκτη.

Κείμενο Γιάννη Κ.

(«Τι είναι η Λαϊκή Αντι-Βία. Ταξική κοινωνία, Ταξικός πόλεμος, Ταξική αυτοάμυνα»)

1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΕΙΡΗΝΙΚΗ» ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Εντάξει, δεν θέλω να επαναλάβω τα κλισέ των ημερών. Εντάξει, η βία των κρατικών δολοφόνων ήταν πρωτοφανής, όμως και ο φόβος των πολιτικών τους αφεντικών ήταν το ίδιο πρωτοφανής. Φοβόντουσαν μην συμβεί κάτι και ματαιωθεί η ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο, την ίδια στιγμή που σαν καλοί υπάλληλοι είχαν δεσμευτεί στα δικά τους αφεντικά, τις Ευρωπαϊκές τράπεζες. Έτσι έβαλαν τους μισθοφόρους τους να πνίξουν 15.000 κόσμο στα αέρια, να σακατέψουν στο ξύλο γέρους, γριές, γυναίκες και παιδιά. Αυτά είναι γνωστά, και δεν χωρούν αμφισβήτηση για όσους τα έζησαν, οτι ήταν ακριβώς έτσι.

Το ερώτημα είναι πως αντιδράς σε τέτοιου είδους επίθεση. Εδώ και δυο-τρείς μέρες, σε διάφορα ιστολόγια αναπτύσσεται μια αντιπαράθεση μεταξύ «φιλειρηνιστών» και «συγκρουσιακών» που κατα την γνώμη μου απλά αναπαράγει κλισέ των τελευταίων 35 χρόνων (μια ζωή οι μεν καταγγέλουν τους δε) και, στις σημερινές συνθήκες, δεν έχει πια κανένα νόημα.Εδώ η συνέχειαΣτο παρόν σημείωμα, όχι μόνο θα επιχειρήσω να αποδομήσω και τις δυό απόψεις περι βίας ή μη βίας που κυκλοφορούν στην πιάτσα, αλλά να πω και την γνώμη μου για το ποιά είναι αυτή η αντι-βία του λαϊκού κινήματος που μπορεί να είναι πραγματικά νικηφόρα.

Κατ’ αρχήν έχει αποδομηθεί πλήρως η άποψη των «φιλειρηνιστών» πως αν δεν υπήρχαν 100 πιτσιρικάδες να πετάνε πέτρες δεν θα γινόταν τίποτα. Οι επιθέσεις των ΜΑΤ στο Xίλτον και στο Καλλιμάρμαρο δείχνουν το αντίθετο και διαλύουν ένα μύθο 35 χρόνων. Το κράτος δεν επιτίθεται μόνο ή κυρίως αν προκληθεί με πετροπόλεμο. Το κράτος επιτίθεται αναπόφευκτα και ΚΥΡΙΩΣ, ΟΤΑΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΠΑΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ. Με αυτή την έννοια, η Αναβάθμιση της Πάλης και ο ΣΤΟΧΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ έφερε την Αστυνομική επέμβαση κι όχι το ότι 50 αναρχικοί πέταγαν πέτρες ή 10 εθνικοπατριώτες πέταγαν μπουκάλια νερό. Άρα η αντιπαράθεση μεταξύ ειρηνιστών και συγκρουσιακών δεν έχει νόημα. Ο αποκλεισμός της βουλής, δηλαδή η απαγόρευση εισόδου στους βουλευτές, είναι πράξη πολύ πιο βίαια απο μια μολότωφ ή μια πέτρα. Είναι απολύτως παράλογο και βλακώδες να θεωρείται μια τέτοια ενέργεια «ειρηνική». Η ΜΑΛΑΚΊΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΕΞΕΘΕΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ. Η βλακεία αποδυκνείεται για ακόμη μια φορά επικίνδυνη.

2. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙ-ΒΙΑ Η ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ Η ΜΟΛΟΤΩΦ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ, ΕΙΝΑΙΑΤΟΜΙΚΗ ΑΝΤΙ-ΒΙΑ

Αφού κατανοήσουμε οτι το κάλεσμα για αποκλεισμό της Βουλής των Αγανακτισμένων ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, τότε θα καταλάβουμε και πόσο άσχετη με αυτό είναι η ρίψη αντικειμένων στους μπάτσους σε διάφορα άσχετα σημεία της πλατείας Συντάγματος. Η ρίψη μιας πέτρας δεν είναι λαϊκή αντι-βία γιατί δεν έχει αποφασιστεί συλλογικά, ούτε εντάσεται σε κάποιο σχέδιο. Είναι μια αυθόρμητη, ΑΤΟΜΙΚΗ αντίδραση στο κράτος και στους μπάτσους. Άρα, όποια στάση κι αν έχει κανείς απέναντι σε αυτή την ενέργεια, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΡΙΝΕΙ ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΣΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ Η ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ. Άρα αντί κάποιος να κρίνει την ατομική δράση κάποιων, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ καλύτερα;

Είναι η ύψιστη υποκρισία και ατομικότητα να κατηγορώ κάποιον που πετάει μια πέτρα στον ΜΑΤΑΤΖΗ όταν λέω μέσα μου πως θα πνίξω με τα ίδια μου τα χέρια τον ΜΑΤΑΤΖΗ αν τον δώ να σαπίζει στο ξύλο την μάνα μου, ή την κοπελιά μου ή τον πατέρα μου και τον γιό μου. Κι είναι η ύψιστη ηττοπάθεια, ατομικότητα και ΥΠΟΤΑΓΗ να τον βλέπω να σαπίζει στο ξύλο την μάνα, την κοπελιά, τον πατέρα και τον γιό του διπλανού μου και να μην κάνω τίποτα γι αυτό! Όμως το να ρίξω και γω μια πέτρα είναι πολύ λίγο…

3.  ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΝΤΙ-ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ

Η απάντηση στην αδιέξοδη κόντρα ανάμεσα στην ατομική αντι-βία και στην ανύπαρκτη «φιλειρηνικότητα» είναι η οργάνωση της συλλογικής αντι-βίας. Σε όλες τις συζητήσεις που παρακολουθώ στα ιστολόγια, δεν έχω δεί ως τώρα, πέρα απο τις αλληλοκατηγορίες, κάποια θετική πρόταση πάνω σε αυτό. Η θετική πρόταση νομίζω είναι να οργανώσουν οι ίδιες οι συλλογικότητες που λειτουργούν σήμερα στο κίνημα, με όλα τα καλά και τα στραβά τους, δηλαδή τα σωματεία και οι λαίκές συνελεύσεις, την δική τους ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ομάδες αυτοάμυνας και αλληλεγγύης, ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ που θα είναι έτοιμες και προετοιμασμένες να συγκρουστούν με τα ΜΑΤ ακόμα και σε μάχη ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ για να προστατέψουν τους υπόλοιπους από τις επιθέσεις και τα χημικά. Η συγκρότηση και δικτύωση μεταξύ τους αυτών των ομάδων πρέπει να γίνει η άμεση προτεραιότητα του κινήματος. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι σκέτη θεωρητικολογία και δεν προσφέρει τίποτα.

Σχόλιο Σώτου Τ.

Τα λες απλά και σωστά. Αυτή είναι η αρχή του προβληματισμού και από δω και πέρα μπορούμε να μιλάμε σε αυτήν τη κατεύθυνση..
Προτείνω:
επειδή σε άλλα ιστολόγια που θεωρητικά θα ήταν ή και είναι ανοιχτά σε κάτι τέτοιο, δυσκολεύονται όμως από το είδος, την κουλτούρα διαλόγου που έχουν αναπτύξει να συζητηθεί σοβαρά το κεφαλαιώδες ζήτημα που βάζεις,
αν θέλετε, να ανοίξετε εδώ ένα μόνιμο θρεντ προβληματισμού περί λαικής αντιβίας και των συναφών ώστε να προχωρήσει ΠΡΑΚΤΙΚΑ και ΘΕΩΡΗΤΙΚΆ η συνειδητοποίηση στην εν λόγω κατεύθυνση.
Υπόσχομαι προσωπικά ένθερμη συμμετοχή με ιδέες και προπάντων πείρα. Ελπίζω να συμβάλλω έστω και ελάχιστα, αυτό θα είναι ήδη πάρα πολύ. Κια κυρίιως ελπίζω να ακούσω και να διευκρινίσω και εγώ και όλοι από τις ιδέες και την πείρα όσων θα ήθελαν να καταθέσουνν κάτι.

2 responses to “ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙ-ΒΙΑ

  1. logan

    Πάντως κάποιες λαϊκές συνελεύσεις κινήθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση αν και λίγο ανεπιτυχώς (Πετράλωνα, Βύρωνας-παγκράτι κ.α.)

  2. h 2h kataxwrhsh sou einai tromera oloklhrwmenh kai katatopisthkh.euge 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s